VN heeft monitoring SDG 6 nog steeds niet op orde en dat gaat ons bezuren

Meer dan 4,4 miljard mensen in armere landen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Dat aantal is twee keer zo hoog als de schattingen die de Verenigde Naties aanhoudt. Dit blijkt uit onderzoek van Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers dat is gepubliceerd in Science.

Wat het onderzoek vooral bloot legt is dat de monitoring waarmee de VN schoon drinkwater wereldwijd in kaart brengt, (nog steeds) tekortschiet. Dat is ontluisterend, want zo is er geen zicht op de voortgang in de aanpak om iedereen op deze aardbol in 2030 toegang te geven tot veilig drinkwater. U weet wel, no 6 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN die we in 2015 met z’n allen hebben afgesproken om van deze wereld een betere plek te maken.

We hebben volgens de afspraak in SDG 6 (schoon drinkwater en dito sanitatie) nog 6 jaar om 4,4 miljard mensen in eigen directe omgeving toegang te geven tot schoon drinkwater, vrij van E.coli, schadelijke chemische stoffen en andere narigheid.

Gaat het lukken? Als sombermans beantwoord ik de vraag niet. Ik wil u wel wijzen op een vraaggesprek dat ik in januari 2020 had met Kees van Leeuwen, toen nog Chief Science Officer bij onderzoeksinstituut KWR en hoogleraar Water Management and Urban Development aan de Universiteit Utrecht. Hij deed onderzoek naar de implementatie van SDG 6. Hij zei het klip en klaar: zonder goede diagnoses en adequate monitoring van de voortgang wordt de invoering van SDG 6 een ramp.

En die ramp zien we nu bevestigd in het hierboven genoemde onderzoek: diagnose en monitoring door de VN deugen niet. Het is met SDG 6 net als met de Kaderrichtlijn Water (examenjaar 2027): als het op invoering aankomt, gaat het mis. Geen commitment en geen adequaat bestuur (dat nauwgezet de voortgang monitort en korte metten maakt met partijen met tegengestelde belangen).

Dat gaat ons bezuren. Kees van Leeuwen zei het zo: “Als we aan SDG 6 geen handen en voeten geven de komende 30 jaar dan heeft dat een enorme impact op onze kwaliteit van leven. Punt. Dikke punt.”

U kunt het artikel over het Zwitsers/Amerikaanse onderzoek hier lezen:
https://lnkd.in/eZrRksMH
Het interview met Kees van Leeuwen vindt u hier:
https://lnkd.in/eTHknjzX

Geef een reactie